10 Ocak 2020 Cuma

27 Mayıs'tan "Nakliye Devrimi"ne


Yazının daha fazlası podcast kaydında. Tıklayın: 
Anchor
Spotify


Milli Birlik Komitesi'nin basın işlerini idare eden üyeleri. Ortada "14'ler"den Mustafa Kaplan. Sol tarafında Numan Esin, sağ tarafında ise Muzaffer Özdağ (İYİ Partili Ümit Özdağ'ın babası) yer alıyor. 


27 Mayıs 1960 askeri darbesini gerçekleştiren Milli Birlik Komitesi'nin (MBK) en genç üyelerinden, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nde (CMKP) genel başkan yardımcılığı yapan 91 yaşındaki Numan Esin, 6 Ocak'ta hayatını kaybetti. Esin'in vefatı, başkanı olduğu 1961 Anayasası ve Demokrasi Vakfı'nın verdiği ölüm ilanı ile duyuldu. Askeri ve siyasi hayatının ardından uluslararası nakliyecilik alanında faaliyet gösteren Esin'in ölümüyle ilgili ilk haber ise "lojistik sektörünün duayenlerinden" olduğu belirtilerek 6 Ocak'ta bir lojistik sitesinde yayımlanmış. Esin'in askeri ve siyasi kimliğinden bahsedilmeyen haberde, Esin'in Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) kurucu üyelerinden olduğu belirtiliyor. 

1961 Anayasası ve Demokrasi Vakfı'nın ilanındaki bilgilere göre Esin için 7 Ocak'ta Üsküdar Selimiye Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Esin, Çanakkale Biga'daki aile mezarlığında defnedildi. 

Ölümünden bir ilanla haberdar olduğumuz, sessiz sedasız bir törenle defnedilen Esin, bir dönemin önemli isimlerindendi. 38 üyesi bulunan MBK'nın hayattaki iki üyesinden biri olan Numan Esin'in ölümüyle birlikte yaşayan tek MBK üyesi Şefik Yücesoy oldu.

1985'teki yazı dizisi.
Arşivlerdeki bilgilere göre Esin, 27 Mayıs sırasında İstanbul'da Birinci Ordu Karargah'ında Harekat Başkanlığı'nda görevliydi. Darbenin "Vatan-Namus" şeklindeki parolası da onun önerisiydi.

MBK'nın kendi içinde bölünmesinden sonra "radikal kanat"taki "14'ler" grubunda yer aldı. 14'ler tasfiye edilince Madrid'e sürgüne gönderildi. İki yıl sonra Türkiye'ye dönerek 14'ler grubunda yer alan Alparslan Türkeş'le birlikte CMKP'ye katıldı. Bu partide genel başkan yardımcılığı yaptı. Daha sonra siyasetten çekilerek iş hayatına atıldı. Uluslarası nakliye alanında faaliyet gösterdi. Uğur Mumcu'nun Suçlular ve Güçlüler kitabında 1971'e gelindiğinde Esin'in 40 kadar TIR'a sahip olduğu belirtiliyor. 


Esin, 12 Mart 1971 muhtırasının ardından "cunta faaliyetleri" içinde olduğu iddiasıyla gözaltına alındı. "Boğaz Köprüsü'ne sabotaj planladığı" iddiasıyla suçlanıp idamla yargılandı. Bu dönemde işkence gören Esin, suçlamalardan beraat etti.

1975'te Vatan gazetesini satın aldı. Kendi ifadesi ile "ekonomik yönden zorlanınca" 1977'de gazeteyi kapattı.


Esin, 1985 yılında Milliyet gazetesinde yayımlanan "Politikayı Bırakıp Köşeyi Dönenler" başlıklı yazı dizisine konu olan isimlerden biri. Yazıda "Devrimci yüzbaşının taşımacılıkta da devrim" yaptığı belirtilmiş.

Esin'le 1995'te yapılan ve podcast yayınında bahsettiğim röportaj.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder