22 Mayıs 2012 Salı

Karşılıksız İyilik'te "Hesaplaşma" Üzerine Söylenenlere Dair




Karşılıksız İyilik, yine birkaç kelâm etmiş benimle ilgili. Tasfiye'de çıkan öyküme dair genel olarak iyi şeyler söyleyip daha önce de kendilerine teşekkür ettiğimi belirtmişler. Yine teşekkür ederim.

Konusu sebebi ile "bu öyküyü başka hangi dergi yayımlardı" diye düşündüklerini ama akıllarına başka bir derginin gelmediğini de söylemişler. Evet, bu öyküyü yayımlamayacak olan dergiler var elbette. Ama eminim ki bu öykü Yordam'da, İzafi'de; yayın hayatına devam etseydi belki Yumuşak Ge'de de yayımlanırdı. Ve burada adını zikretmediğim daha başka dergilerde de...

Metnin altına da yazdım, burada da belirtmek isterim. Öyküyü yanlış anlamaktan kaynaklanan bazı hatalar var metinde. Kendi öyküsünü, şiirini açıklayan yazar/şair olmak pek tercih edeceğim bir şey değil ama kısaca şunları söylemeliyim:

Bu öykünün olay örgüsü sebebi ile dikkatli okunması gerektiği halde iyi ve dikkatli okunmadığı kanaatindeyim. Mehmet Yıldız’ın örgüt üyesi olup olmadığına dair anlatıcının bir tespiti bulunmuyor. Bu, öykünün son bölümünde geçen bir ifade ve orada medyanın olaya bakışı yer alıyor. Öykünün baş karakteri çocukken bir eylemde göz altına alınıyor. Bu durumda karakter için bir örgütlülükten söz edilemez, söz konusu bölüm dikkatli okunduğunda durum anlaşılacaktır. Karaktere örgüt üyesi demek; toplumun, devletin ve medyanın bakışı ile konuşmak olabilir ancak.

Karakterin hapishanede yaşadıkları da çok yakında Pozantı Cezaevi’nde yaşananlarla ilintilidir. O olaylar sebebi ile yazılmış bir öykü bu. Ancak edebî ürünlerin zamanı ve mekanı aşabilmesi için daha genel bir anlatıma sahip olması gerektiğine inandığımdan doğrudan doğruya bu güncel meseleyi anlatmadım ve kapalı bir metin yazmayı tercih ettim.

Kendi öyküsünü açıklayan yazar olmak istemeyişimi ifade etmem de yanlış anlaşılmasın. Bunu çok anlamlılığa inandığım için söylüyorum. Bir metin; yazarının söylediğinden, söylemek istediğinden çok daha farklı şeyler anlatıyor olabilir aslında. Satır aralarında başka şeyler yakalanabilir. Ama burada metindeki çok somut bir mesele gözden kaçırıldığı için açıklama gereksinimi duydum. Neticede baş karakterin örgüt üyesi olduğu; metne, elimizdeki malzemeye bakılarak çıkarılabilecek bir yorum değil bence. Ama metinden delil gösterilip söylenecek, benim yazarken düşünmediğim başka yorumlar çıkarılabilir. Buna lâfım yok.

Karşılıksız İyilik, bazen sert vuruyor ama iyi kullanıldığında iyi bir imkân olduğunu/olacağını bir kez daha belirteyim.


İlgili yazı: 
http://www.karsiliksiziyilik.com/?p=1226

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder