12 Haziran 2012 Salı

Özel Sektör İmamı


İzzet Yasar'ın Özel Sektör İmam'ı gerçeküstü öykülerden oluşan, 2003 yılında basılmış harika bir kitap. 9 öyküden oluşan kitap, sayfaları boyunca okuru, çoğunluğu "gerçek" kişilerden oluşan anlatılarda, son derece "gerçek" mekanlardan, gerçekliğin sınırını zorlayan olaylara taşıyor. 

Fantastik anlatılar, benim kişisel olarak ilgi alanıma giren şeyler değildir aslında. Ancak bazen bir yenilik, değişik bir bakış açısı olarak okuduğum ya da izlediğim de olur bu anlatıları. Bilhassa öykü için fantastiğin önemli bir yenilik, tekdüzelikten, "seri üretimden" kurtulmanın bir yolu olduğunu düşünürüm. Yine de beni tamamen sarıp sarmalayan bir tür değildir.


İzzet Yasar'ın tamamı gerçeküstü hikayelerden meydana gelen bu kitabını ise baştan sona büyük bir beğeni ile okudum. Gerçeküstü anlatıları ile önümüze yepyeni bir dünya koyan yazar bu kadar gerçek dışı şeylerin arasında hayatın tam ortasından mesajlar vermeyi de ihmal etmiyor. Bu kitabın gerçeküstü metinlere karşı olan bakışımı değiştirmesindeki en önemli sebep de sanırım bu. 


Kitaptaki öykülerin çoğu küçük bir tatil kasabasında/köyünde geçiyor. İşin içinde bir de pansiyon yer alıyor. Öykülerdeki mekanların benzerliği sebebi ile bir öyküyü okurken "acaba bir önceki öyküdeki mekan mı burası?" diye düşünmeden edemiyor insan. Kitabın bu açıdan düşünülmüş bir bütünlüğü var. Bu da benim için kitabın güzel yanlarından biriydi. 


Kitaptaki kurgular ve olay örgüsü çok zekice hazırlanmış. Edebî bir metinde zekanın önemini hatırlatan öyküler bunlar. Öyküler dil ve üslup açısında da başarılı. Öykülerin günümüz öyküsünün özelliklerini yansıttığını da belirteyim.


İlk baskısı Adam Yayınları'nca (kapandı mı tam olarak acaba?) yapılan kitabın yeni baskıları yok sanırım. Bu ilk baskısının piyasada bulunup bulunamayacağı da meçhul, belki sahaflarda...


Kitabı özetlemek gerekirse: Gerçeküstü öyküler, zeka dolu kurgular ve hepsinin arasında özenle yerleştirilmiş göndermeler ve mesajlar.  Özel Sektör İmamı öyküde yeni bir yola çıkmak, yeni denizlere açılmak isteyenlerin okuması gereken bir kitap.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder